NORMAL DİŞ ÇEKİMİ
Normal diş çekimi dediğimiz dişin çekiminin daha kolay olduğu yumuşak ve sert doku kaldırmaya gerek duyulmadan yapılan dişte ve kökte kırık olmayan kök sayısı az ve kök şekli konik olan ve ya sallanan dişlerin çekimleridir. Yeterli uyuşma sağlandığı zaman ağrı duyulmaz. İşlem sonrası da antibiyotik kullanılmasına genellikle gerek yoktur. Şişlik ve ya morluk da yapmazlar.
KOMPLİKASYONLU DİŞ ÇEKİMİ
Komplikasyonlu diş çekimi normal diş çekimine nazaran daha zor bir işlemdir. Genellikle yumuşak ya da sert doku kaldırılmasına ihtiyaç duyulur. Dişler çok köklü ve kıvrık veya kökte kırıklı olabilir. Yine yeterli uyuşturmayla ağrı duyulmaz. İşlem sonrası genellikle antibiyotik reçete edilmez ama buna diş hekiminiz de çekimin zorluğuna göre karar verebilir.
GÖMÜLÜ DİŞ ÇEKİMİ
Gömülü diş çekimi ise ameliyathane ortamında lokal uyuşukluk ile yapılır. Fakat sterilizasyonda ekstra özen gösterilir. Bunun sebebi dişin damakta gömülü olması ve bu yüzden damağın açılarak dişin çıkarılmasıdır. Enfeksiyon riski yüksektir. İşlem uyuşturmayla başlar,yeterli uyuşukluk sağlandığında önce yumuşak doku kesilir ve daha sonra kemik doku kazınarak diş açığa çıkarılır ve çekilir. Diş çekildikten sonra yumuşak dokuya dikiş atılır. Diş hekiminiz işlem sonrası antibiyotik reçete edecektir. Aynı zamanda bakım önerilerinde bulunacaktır. Bu önerilere dikkatle uyarsanız iyi bir iyileşme sağlanır. Bazı durumlarda morarma şişlik ve ağrı oluşabilir fakat bu ilaçlarla birlikte geçecektir.
APİKAL REZEKSİYON
Apikal rezeksiyon dişin kök ucundaki kemikte oluşan bir enfeksiyonu temizlemek için uygulanan cerrahi bir tedavi yöntemidir. Dişte çürük , dolgu , kanal tedavisi ve ya travma kaynaklı olarak oluşan kök ucu iltihaplarda cerrahi ameliyathane ortamında kök ucu damaktan açılır. Kök ucunun bir kısmı kesilir. Oluşan iltihap temizlenir. iyileştirici doku uyumlu bir materyalle kapatılarak tedavi tamamlanır. Kök ucunda oluşan iltihabın çevre dokulara yayılmaması , apse yapıp yüzü şişirmemesi ve ağrı kaynağı oluşturmaması için uygulanan bir tedavidir.
GREFT AMELİYATI VE KEMİK TOZU
Greft ameliyatı kemiğe yeni kemik oluşumu için kemik tozu eklenmesidir. Özellikle implant girişimlerinde uygulanır. Yapılmasının sebebi implantın yerleştirilmesi için yeterli kemik genişlik ve yüksekliğinin bulunmamasıdır. İmplant yerleştirilecek bölgeye kemik tozu eklenerek kemiğin büyümesi yeni kemik eklenmesi sağlanır. Kemik tozlarına greft denir. Yapılan işleme greftleme denir.
SİNÜS LİFTİNG
Üst çenede arka azı dişlerimizin üzerinde burun yan duvarına paralel kemik içerisinde doğal olarak bulunan adına sinüs dediğimiz boşluklar bulunmaktadır. Sinüsler kafa basıncını hacim ve ağırlığını dengelenmesi gibi görevleri vardır. Arka azı dişlerimiz çekildikten sonra sinüslerin tabanları yavaş yavaş yer değiştirerek damak ile yakın komşuluk kurabilir yani aşağı yer değiştirir ve bir nevi tabanını çene kemiği yani damak oluşturur. Bu bölgelere implant yerleştirilmek istendiğinde kemikte yeterli yükseklik ve genişlik bulunmayacağı ya da implant yerleştirilmeye çalışıldığında sinüs açılabilir ve implant sinüs içine geçebilir. Bu gibi durumları engellemek için sinüs lifting yapılır ve yine kemik tozu kullanılarak damak kalınlığı implant yerleştirelecek seviyede artırılır.
GİNGİVEKTOMİ (diş eti şekillendirmesi)
Gingivektomi ; diş etini keserek düzeltme şekillendirme anlamına gelmektedir. Kronik diş eti büyümesi olan bireyler ve plak temizliğine rağmen büyümesi geçmeyen diş eti varlığında , protez planlanan bölgede diş eti büyümesi olan ve planlamaya sıkıntı çıkaran diş eti varlığında , gülümsendiğinde gözüken ve estetik durmayan diş eti varlığında bu diş etleri özel olarak dizayn edilmiş bıçaklarla kesilerek şekillendirilir. Gingivektomi gülme hattının dizaynını sağlar ve gülümsemeyi güzelleştirir.