Dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesine yönelik uygulanan bu sistemde diş yüzeyine yapıştırılmış braket denilen minik kanalların içinden geçen teller dişleri uzun vadede esneterek hem görüntüsünün düzelmesini hem de çiğneme fonksiyonunun yerine getirilmesini sağlar
Çenenin kafa ile konum ve uyumunu, dişlerin çene üzerindeki dizilimlerini inceleyen teşhis ve tedavileri belirleyen diş hekimliği bilim dalıdır.
Çenenin kafa ile uyumunun iyi olmadığı , çenenin önde ya da geride konumlandığı , dişlerin çağraşık olduğu ve estetik durmadığı , dişlerin kapanışında problemler olduğu çiğneme etkinliğinin yeterli olmadığı durumlarda uygulanır. Bu durumlar bireyi konuşurken , yemek yerken , nefes alırken ve özellikle görünüş açısından kötü etkilemektedir. Ortodontik tedavi bu durumları düzelterek yarattığı problemleri ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.
Tel tedavisi için en ideal yaşlar 12 ile 15 yaş aralığıdır. Bu yaş aralığında ağızda süt dişi kalmamış bütün daimi dişler çıkmıştır ve çene gelişimi henüz tamamlanmamıştır. Ortodontik tedaviye karar vermek için tüm daimi dişlerin çıkmasını beklemek daha doğru olacaktır , aynı zamanda da kemik gelişiminden faydalanabilmek için bireyin büyüme ve gelişiminin tamamlanmamış olması istenir. Bütün bunlara rağmen ortodontik tedavi her yaş grubundaki bireye uygulanabilir. Yaş sınırlaması yoktur.
Öncelikle bir ortodontist tarafından çenelerin ilişki ve konumu , dişlerin dizilimi radyo grafik röntgenlerle desteklenerek incelenir. Daha sonra bireyin büyüme ve gelişimini tamamlayıp tamamlamadığının tespiti yapılır. Bunun için el-bilek radyografileri kullanılır. Bu veriler doğrultusunda teşhisini koyan ortodontist tedavi planlamasını yapar. Tedavi sürecinde düzeltilmesi gereken problemlere göre hareketli apareyler , fonksiyonel apareyler , sabit apareyler , ağız dışı ve ağız içi çenelikler kullanılarak tedavi gerçekleştirilir. Ortodontik tedavinin büyük bir kısmını sabit apareylerden olan dişlere yapıştırılarak ortasından geçirilen tel ile dişlere yeterli kuvveti uygulayarak düzelmesinin sağlandığı braket sistemi oluşturur. Bu yüzden ortodontik tedaviye tel tedavisi de denmektedir. Ağız dışı ağız içi hareketli apareyler çenelikler ise genellikle iskeletsel olan çene uyumsuzluklarında kullanılır ve büyüme ve gelişme çağını tamamlamamış bireylere uygulanır. Bu apareyler çenelerin belli bir yönde büyümesine ve düzgün konumlanmasına yardımcı olur. büyüme ve gelişimini tamamlamış bireylerde bu apareylerin kullanımının bir faydası olmaz ve eğer iskeletsel bir düzeltme gerekiyorsa ortognatik cerrahi uygulaması gerekir. sadece dişlerde düzeltme isteniyorsa iskeletsel bir problem yoksa braket tedavisi genellikle yeterli olacaktır.
ortodontik tedavinin belirlenmiş bir süresi yoktur. 6 ay gibi kısa bir sürede de bitebilir 4-5 yılı da bulabilir. Bu süre problemin derecesine bireyin yaşına yani büyüme ve gelişimini tamamlayıp tamamlamadığına, ağız içi genel sağlık durumuna , bireyin tedaviye gösterdiği özene ve ağız bakımını yapma derecesine , dişlerin ve çenenin tedaviye verdiği cevaba göre değişmektedir. Tedaviye karar verildikten sonra da şu kadar sürecek demek yanlış olur. tedavi süresine tedaviyi uygulamaya başladıktan sonra bireyin ve hekimin beklentisine göre gözlemlenen düzelme miktarı karar verecektir. Tedavi süresince birey diş hekiminin bütün tavsiye ve önerilerine tam olarak uyması çok önemlidir.